Zgodovina Zduženja Gold Wing Slovenija

Odkar Hondin model Gold Wing obstaja, se te vrste motorji vozijo tudi po slovenskih cestah. Prvi Gold Wingi so se začeli v Sloveniji pojavljati po letu 1975, čeprav so bili izjemno redki.

Deset zagnanih ljubiteljev GW motorjev se je aprila 1999 zbralo na ustanovnem sestanku Gold Wing Cluba ( GWC) Slovenija.
In tako so se začeli vrstiti kilometri, prvi skupni izleti v bližnje in oddaljenejše kraje: Bled, Portorož, Dubrovnik, Mokrine (Nassfeld), na Veliki Klek (Grossglockner), v Stuttgart …. itn. Še danes je to krovni nacionalni klub, ki vključuje lastnike GW motorjev iz vse Slovenije. Smisel združevanja v klubu je bilo vedno – in je še dandanes – predvsem prijetno druženje, izvajanje skupnih potovanj in izletov, medsebojna pomoč, ter vse, kar spada zraven. Ime kluba je zaslovelo po vsej Evropi.

Leta 2007 smo bili sprejeti v Evropsko zvezo, Gold Wing European Federation (GWEF).
Od ustanovitve, ko je bilo v klubu 10 članov, pa do dopolnjene prve desetletke delovanja, se je število članov povzpelo na preko sto, vse do sedanje zavidljive številke skoraj 160. Nepopisna želja po daljših izletih in obiskih srečanj po vseh evropskih državah, ki jo pozna vsak navdušen motorist, se je s povečevanjem članstva ter vstopom v GWEF močno povečala. Tako v Evropi sploh ni več države, ki je člani GW Slovenija še ne bi obiskali, od Portugalske do Nordkapp-a. Še več: nekateri so bili s svojimi Goldwingi tudi v Afriki in v azijskem delu Rusije.

1.1. Priključitev v Gold Wing Evropsko Federacijo

Zavezo, ki smo jo sprejeli s priključitvijo v GWEF, da vsako leto organiziramo srečanje, ki se ga udeležijo Goldwingerji iz vseh držav, ki so včlanjene v zvezo, nas seveda ne obremenjuje, ampak vsakič posebej izpolnjuje in navdušuje.

Srečanje smo prvič priredili v letu 2007 na Bledu, v avtocampu Zaka. Kljub temu, da je bil to poskusni zbor, smo na zboru našteli preko 200 GW motorjev iz 14 držav.

Avtokamp Šobec je bil prizorišče tudi naslednje leto – 2008, ko smo organizirali naše prvo uradno srečanje v okviru GWEF-a. Srečanje je promocijsko zelo lepo uspelo, saj so pohvale ter obljube za naslednji obisk Slovenije kar deževale; predstavniki lokalnih oblasti so celo izrazili željo, da naj naša srečanja na Bledu postanejo tradicionalna. Vendar smo klub, ki pokriva celo Slovenijo in mednarodno zastopa vse slovenske Goldwingarje in, ker je povečini tudi v drugih državah takšna praksa, smo se odločili, da za vsako naslednje srečanje v okviru GWEF menjamo lokacijo, na ta način pa tujim obiskovalcem zborov omogočimo, da si ogledajo še druge slovenske bisere in se zato tudi leto za letom vračajo v Slovenijo.
Portorož – avtokamp Lucija je v naši organizaciji gostil srečanje GW motoristov leta 2009, kot pripravo na 2. uradni GW moto zbor, ki smo ga na istem mestu organizirali v začetku junija 2010 in katerega se je udeležilo celo več kot 300 Goldwingov iz 18 držav.
Organizacija takega zbora zahteva požrtvovalno prostovoljno delo in sodelovanje številnih članov kluba, ki ga ti z veseljem opravijo.
GWEF srečanja smo v nadaljevanju organizirali redno vsako leto: 2012 in 2013 v Termah Ptuj ter 2014 in 2015 v Termah Olimje / Podčetrtek. Ker pa je bila s strani tujih obiskovalce izražena želja, da bi radi videli tudi prestolnico Slovenije – Ljubljano, smo se odločili v letu 2016 organizirati srečanje prav v neposredni bližini Ljubljane, v avtokampu Ježica. Goste smo z vodiči v več različno govorečih skupinah popeljali na vodeni ogled centra Ljubljane, ter znamenitosti v okolici glavnega mesta Slovenije.

Leta 2017 smo se odločili, da GWEF srečanje organiziramo na Gorenjskem, v krasnem planinskem ambientu prenovljenega avtokampa Špik, ki se nahaja v Gozd Martuljku v neposredni bližini Kranjske Gore. Izkazalo se je, da se pri izbiri nismo zmotili, saj so bili udeleženci, katerim smo poleg ostalih znamenitosti »Kekčeve dežele«, pokazali tudi najnovejši smučarski skakalni center v Planici izredno zadovoljni…

V letu 2018 je GWEF praznoval 35. obletnico obstoja in katere organizacija je bila zaupana nam – Združenju GW Slovenija, na kar smo izredno ponosni. Za ta velik in svečan Evropski dogodek smo morali poiskati dovolj veliko in lepo lokacijo, .. izbrano je bilo rudarsko mesto Velenje / Velenjsko jezero. To srečanje je bilo izredno veliko saj nas je obiskalo preko 1000 Goldwingov iz 35-ih držav. V Velenje je prišel celo Goldwinger iz Kuvajta.

Za srečanje v našem jubilejnem letu 2019 smo si izbrali Slovenia Eco Resort, čudovito etno vasico pod Veliko planino, ob vznožju Kamniških Alp, ki se ponaša s čarobno in edinstveno pastirsko tradicijo, neokrnjeno naravo, tradicionalnimi dobrotami in izjemnimi razgledi, ob enem pa se uvršča med najlepše planine doma in v svetu. Ta dogodek se je odvijal od 13. do 16 junija. Vsi udeleženci so bili nad ambientom in izletom na Veliko planino izredno navdušeni.

Srečanje v letu 2020 naj bi bilo organizirano med 18. in 21. junijem v Vodnem Parku v Radljah ob Dravi. Žal je v zelo kratkem času cel svet zajela pandemija z virusom COVID-19 in smo bili primorani srečanje odpovedati, oziroma prestaviti na naslednje leto.  Dogajalo se bo na istem mestu, ki je bilo predvideno za leto 2020 in sicer bo v času od 17. do 20. junija 2021.

1.2. GWC Slovenija se preimenuje v Združenje GW Slovenija

Jesen 2012 je prinesla neprijetno presenečenje, povezano z močno izraženimi ambicijami posameznikov, v katerem pa je bilo tudi nekaj dobrega. Vrste članstva so se očistile in GWC Slovenija je danes močnejši kot kadarkoli. Vse od ustanovitve kluba leta 1999 pa do leta 2012, smo v svojem znaku uporabljali zastavo države Slovenije, katero pa so nam inšpekcijske službe zaradi prijave bivšega člana prepovedale uporabljati. Ker so v vseh oznakah tujih klubov, ki so člani GWEF-a, zastave njihovih držav, smo se na Vladi RS potrudili pridobiti dovoljenje za uporabo le te. Sedaj smo v Sloveniji eno od zelo redkih organizacij s takim dovoljenjem, na kar smo zelo ponosni.

Ob koncu leta 2013 je bilo na občnem zboru izredno enotno, brez glasu proti, sprejeto novo ime in znak, tako da nismo več GWC Slovenija, ampak Združenje GW Slovenija. Alternative našemu združenju v slovenskih okvirih ni, saj smo vzorni, spoštovani in uveljavljeni člani GWEF in prav je, da smo odprti za združevanje ter uveljavljanje svojih pogledov in hotenj za vse voznike Goldwingov v Sloveniji. To je, kot članom GWEF-a tudi naša zapovedana dolžnost, ki jo izpolnjujemo brezhibno.

1.3. Dobrodelnost Združenja GW Slovenija

V želji, da bi združenje postalo tudi širše družbeno koristno in prepoznavno, smo leta 2009 odprli transakcijski račun, ki je bil namenjen nabiranju sredstev pomoči potrebnim. Denarnim sredstvom, ki so se nabrala smo dodali še denarno pomoč naših sponzorjev, nekaj primaknili iz naše klubske blagajne ter v letu 2010 vse skupaj predali družinici v Prekmurju. Nekaj naših članov pa je dodatno prispevalo še oblačila.
Spomladi leta 2012 smo prvič izvedli skupni izlet s slovenskimi paraplegiki, na katerem smo zbrali velik delež potrebnega denarja za nakup tekmovalnega invalidskega vozička za članico slovenske državne reprezentance v košarki na invalidskih vozičkih. Vsako naslednje leto so šla nabrana sredstva za podobno dobrodelno pomoč: pomoč pri nakupu rehabilitacijske postelje za Dom Paraplegikov v Pacugu, finančni prispevek k predelavi kombiniranega vozila v vozilo za prevoz oseb s posebnimi potrebami … itd.
Izlet s paraplegiki je postal tradicionalen in ga vsako leto ponavljamo. Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da so naši sovozniki / paraplegiki na zadnjih sedežih zelo uživali in ob tem tudi zdravili določene strahove pred vožnjo.
Tudi vsa nadaljnja leta smo organizirali in podarjali dobrodelna sredstva pomoči potrebnim. Največja takšna akcija pa je bila, ko smo v letu 2013 na Osnovni šoli Ob Rinži v Kočevju osemnajstim otrokom poplačali malico za celo šolsko leto …

1.4. Ohranitev Združenja GW Slovenija

V prihodnje si v klubu želimo ohraniti ali povečati število zadovoljnih članov. Izpeljati si želimo še veliko varnih voženj, lepe izlete in potovanja, organizirati uspešna moto srečanja na Evropskem nivoju, ob tem pa ohranjati in sklepati nova prijateljstva ter promovirati Republiko Slovenijo. Upamo, da boste ob pregledovanju naše spletne strani: www.goldwing.si podoživeli nekatere dogodke, ki so obeležili dvajsetletno zgodovino Združenja GW Slovenija. Želim vam veliko prijetnih kilometrov in seksi ovinkov, ne glede na to, ali jih boste prevozili z avtomobilom, kakršnimkoli motorjem ali Goldwingom!

Ostanite zdravi !

Predsednik Združenja GW Slovenija
Jože Planinc