Vožnja motornega kolesa v tujini

Če potujete v tujino na motornem kolesu, je dobro poznati zakone in predpise, ki se razlikujejo od države do države. Pravila za motorno kolo se lahko razlikujejo od pravil za avtomobile. Zato se pripravite na potovanje in uporabite spodnje informacije.

Za posebna pravila o vleki priklopnika kliknite tukaj . Za posebna pravila o otrocih kot potnikih kliknite tukaj . Za informacije o nizkih emisijskih območjih kliknite tukaj . Za informacije o plačljivih cestah kliknite tukaj .

 

Avstrija
Najvišje hitrosti: avtocesta: 130 km/h, izven naselja: 100 km/h, v naselju: 50 km/h
o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Vleka prikolice je dovoljena. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Otroci morajo biti stari več kot dvanajst let in morajo doseči opore za noge in ročaje. o Obvezne so dnevne luči. o S seboj je treba imeti komplet za prvo pomoč. o Za vožnjo po avtocestah in po hitrih cestah potrebujete vinjeto za avtoceste. Na vseh avtocestnih mejnih prehodih in večini bencinskih črpalk v Avstriji obstaja prodajno mesto.

 

Belgija
Največje hitrosti: avtocesta: 120 km/h, izven naselja: 90 km/h (Flandrija 70), v naselju: 50 km/h
o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Vleka prikolice je dovoljena. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Otroci, starejši od osmih let, lahko potujejo na zadnji del motornega kolesa. o Obvezne so dnevne luči. o Ko se vaše kolo pokvari na avtocesti ali na cesti, kjer je ustavljanje in parkiranje prepovedano, morate nositi varnostni jopič. o Motoristi (vključno s potniki) morajo nositi rokavice, jakno z dolgimi rokavi in dolge hlače (ali enodelno obleko z dolgimi rokavi) in škornje, ki ščitijo gležnje.

 

Bolgarija
Največja hitrost za motorna kolesa: avtocesta: 100 km/h, izven naselja: 80 km/h, v naselju: 50 km/h (za avtomobile: 130/140, 90, 50)
o Meja alkohola: 0,0 g/l. o S seboj je treba imeti komplet za prvo pomoč. o Obvezne so dnevne luči. o Najnižja starost za otroka na hrbtu je 12 let (razen če so na posebnem otroškem sedežu).

 

Hrvaška
Največje hitrosti: avtocesta: 130 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h.
o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Obvezne so dnevne luči.

 

Ciper
Najvišje hitrosti: avtocesta: 100 km/h, izven naselja: 80 km/h, v naselju: 50 km/h (včasih 65 ali 30 km/h, odvisno od gostote prebivalstva).
o Omejitev alkohola: 0,2 g/l. o Obvezne so prižgane luči podnevi in ponoči. o Otroci morajo biti stari več kot dvanajst let. o Vleka prikolice je dovoljena. o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj.

 

Češka
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h, hitre ceste: 110 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Filtriranje skozi prometni zastoj ni dovoljeno. o Vleka prikolice je dovoljena. o Meja alkohola: 0,0 g/l. o Otroci morajo biti stari več kot dvanajst let. o Obvezne so dnevne luči. o S seboj je treba imeti komplet za prvo pomoč. o S seboj morate imeti varnostni jopič.

 

Danska
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h, izven naselja: 80 km/h, v naselju: 50 km/h
o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Obvezne so dnevne luči. o Filtriranje skozi prometni zastoj ni dovoljeno.

 

Estonija
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 90 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Omejitev alkohola: 0,2 g/l. o Prepovedano je prevažati otroka, mlajšega od 12 let, kot potnika. o Obvezne so dnevne luči.

 

Finska
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 120 km/h (100 v zimskem času), izven naselja: 80 ali 100 km/h, v naselju: 50 km/h (30 ali 40 km/h v nekaterih mestnih središčih).
o Filtriranje skozi prometni zastoj ni dovoljeno. o Vožnja po avtobusnih stezah ni dovoljena. o Vleka prikolice je dovoljena, največ 80 km/h (prikolica z vzmetenjem) ali največ 60 km/h (prikolica brez vzmetenja). o V številnih mestih imajo motorna kolesa brezplačna parkirna mesta, označena z znaki. Na splošno parkiranje motornih koles ni brezplačno. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l (BAC) ali 0,22 mg/l alkohola v dihanju. o Otroci kot potniki morajo biti zavarovani na primernem sedežu, naslonu za noge in odobreni čeladi. o Obvezno je, da imate prižgane žaromete ali dnevne luči podnevi.

 

Francija
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h (110 v deževnih razmerah), hitre ceste: 110 km/h (100 v deževnih razmerah), izven naselja 80 ali 90 (glej spodaj) km/h, v naselju: 50 km/h
o Od 1. julija 2018 so se omejitve hitrosti na sekundarnih ali nemestnih cestah znižale z 90 na 80 km/h. Ta omejitev hitrosti
(80) velja samo dvosmerne ceste brez centralnega ločilnika. o Filtriranje skozi prometni zastoj na splošno ni dovoljeno. V sodnem postopku je za naslenja mesta (Pariz, Lille, Marseille, Bordeaux, Lyon), z največjo hitrostjo 50 km/h. o Vleka prikolice je dovoljena. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Otroci potniki, mlajši od 5 let, morajo uporabljati odobren sedež z ročaji in nasloni za noge. Otroci, starejši od 5 let, morajo doseči opore za noge. Čelada za pritrditev je obvezna. o Obvezne so dnevne luči. o S seboj morate imeti varnostni jopič. o Vozniki in potniki morajo nositi rokavice s certifikatom CE. o Francoske avtoceste upravljajo zasebna podjetja , večino cestnin je mogoče plačati v gotovini ali s kartico Mastercard ali Visa. o Prepovedano je imeti v vašem navigacijskem sistemu opozorilni sistem za nadzor hitrosti (radar detektor). o Vozila, ki vozijo v Parizu od ponedeljka do petka med 08.00 in 20.00 uro, morajo imeti nalepko „Crit“ Air, ki prikazuje emisije vozil in če je vozilu dovoljeno vstopiti v Pariz. Za vozila, ki niso registrirana v Franciji, lahko nalepko Crit’Air naročite tukaj . Prosimo, upoštevajte, da bo pariški LEZ razširjen na okoliška predmestja julija 2019, zato bo uporaba motornih koles Euro 1 prepovedana na celotnem območju in ne samo v Parizu. o Zavedajte se, da imajo francoska mesta Lyon, Grenoble in Lille trenutno emisijske sheme za izredne razmere, uvedeno je bilo območje za izredne emisije za Strasbourg in Toulouse. To pomeni, da je mogoče omejiti na vozila, če se pričakuje, da bo onesnaževanje doseglo določeno raven. Če obiščete ta mesta, je lahko koristno naročiti nalepko Crit’Air. o Kot tujec morate na čelado nositi odsevne nalepke , tako kot francozi.

 

Nemčija
Najvišje hitrosti: avtocesta: 130 km/h (priporočeno), izven naselja: 100 km/h, v naselju: 50 km/h
o Filtriranje skozi prometni zastoj ni dovoljeno. o Vleka prikolice je dovoljena, vendar je največja hitrost (tudi na avtocesti!) 60 km/h. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Otroci, mlajši od sedmih let, morajo uporabljati poseben sedež. o Obvezne so dnevne luči. o Priporočljivo je, da imate s seboj varnostni jopič. o Priporočljivo je, da imate pri sebi komplet za prvo pomoč. o Za uporabnike očal ali uporabnike kontaktnih leč je obvezno, da nosijo rezervna očala.

 

Grčija
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h, hitre ceste: 110 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Omejitev alkohola: 0,2 g/l za motoriste, 0,5 g/l za voznike avtomobilov. o S seboj je treba imeti komplet za prvo pomoč. o Vleka prikolice je dovoljena za tujce.

 

Madžarska
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h, hitre ceste: 110 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Meja alkohola: 0,0 g/l. o Vleka prikolice je dovoljena. o S seboj morate imeti varnostni jopič.

 

Islandija
Maksimalne hitrosti: asfaltne ceste: 90 km/h, makadamske ceste: 80 km/h, v naselju: 50 km/h
o Filtriranje skozi prometni zastoj ni dovoljeno. o Vleka prikolice je dovoljena. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Otroci, ki so stari šest let ali manj, potrebujejo podporo v ozadju; otroci morajo doseči opore za noge in nositi odobreno čelado. o Obvezne so dnevne luči.

 

Irska
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 120 km/h, izven naselja: 80 km/h, v naselju: 50 km/h
o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Vleka prikolice je dovoljena. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Prepovedano je nositi ali uporabljati opremo za odkrivanje radarjev. Če imate navigacijski sistem, ki prikazuje kamere s fiksno hitrostjo, morate to funkcijo izključiti.

 

Italija
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h (v primeru dežja, snega ali drugih padavin 110 km/h), izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Vleka prikolice je dovoljena za tujce. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Otroci, starejši od pet let, se lahko vozijo na zadnji strani motornega kolesa. o Obvezne so dnevne luči.

 

Latvija
Največje hitrosti: izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Vleka prikolice je dovoljena. o Obvezne so dnevne luči.

 

Lihtenštajn
Maksimalne hitrosti: izven naselja: 80 km/h, v naselju: 50 km/h (ni avtocest)
o Omejitev alkohola: 0,8 g/l. o Obvezne so dnevne luči. o Otroci morajo imeti možnost, da dosežejo opore za noge, otroci, mlajši od sedmih, pa morajo biti na ustreznem sedežu. o Vleka prikolice je dovoljena.

 

Luksemburg
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Vleka prikolice je dovoljena. o Otroci dvanajst let ali več lahko vozijo na zadnji strani kolesa. o Obvezne so dnevne luči. o S seboj morate imeti varnostni jopič.

 

Malta
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 80 km/h, izven naselja: 80 km/h, v naselju: 50 km/h
o Omejitev alkohola: 0,8 g/l. o Vleka prikolice ni dovoljena.

 

Nizozemska
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h, hitre ceste 100 km/h, izven naselja: 80 km/h, v naselju: 50 km/h
o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Vleka prikolice je dovoljena.

 

Norveška
Največje hitrosti: avtocesta: 100 km/h (okoli 110 km/h), izven naselja: 80 km/h, v naselju: 50 km/h. Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Vleka prikolice je dovoljena. o Pri vleki priklopnika omejitev hitrosti znaša 80 km/h, za priklopnik z zavoro ali priklopno vozilo brez zavor z maks. skupno težo do 299 kg. Če priklopnik z zavoro brez teže tehta 300 kg ali več, je meja 60 km/h. o Motorji so dovoljeni na avtobusnih stezah (s stransko prikolico in trajki niso). o Omejitev alkohola: 0,2 g/l. o Obvezne so dnevne luči.

 

Poljska
Najvišje hitrosti: avtocesta: 140 km/h, izven naselja: 100 km/h, v naselju: 50 km/h
o Omejitev alkohola: 0,2 g/l. o Z otrokom, mlajšim od sedmih let kot potnik, je omejitev hitrosti 40 km/h. o Vleka prikolice je dovoljena. o Obvezne so dnevne luči.

 

Portugalska
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 120 km/h, hitra cesta: 100 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Vleka motorne prikolice je dovoljena pri največji hitrosti 80/100 km/h. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Otroci, starejši od sedem let, se lahko vozijo na zadnji strani kolesa. o Obvezne so dnevne luči. o S seboj morate imeti varnostni jopič.

 

Romuniji
Maksimalne hitrosti: avtoceste: 130 km/h, izven naselja: 90/100 km/h, v naselju: 50 km/h
o Meja alkohola: 0,0 g/l. o Vleka prikolice je dovoljena. o Obvezne so dnevne luči. o S seboj morate imeti varnostni jopič.

 

Slovenija
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h, hitra cesta: 110 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Vleka prikolice je dovoljena.  Otroci dvanajst let ali več lahko vozijo na zadnji strani kolesa. o Obvezne so dnevne luči. o S seboj morate imeti varnostni jopič.

 

Slovaška
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 130 km/h, hitra cesta 110 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Meja alkohola: 0,0 g/l. o Obvezne so dnevne luči. o S seboj morate imeti varnostni jopič. o Obvezno morate imeti pri sebi komplet za prvo pomoč. o Trajki in kolesa s stransko prikolico morajo imeti opozorilni trikotnik. o Motoristi (ali njihovi potniki) med vožnjo ne smejo piti, jesti ali kaditi. Otroci morajo biti stari najmanj 12 let.

 

Španija
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 120 km/h, hitre ceste 100 km/h, izven naselja: 90 km/h, v naselju: 50 km/h
o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Obvezne so dnevne luči. o S seboj morate imeti varnostni jopič. o Vleka prikolice je dovoljena, vendar le čez dan. Največja hitrost je 10% nižja od normalne maksimalne hitrosti, ki velja za vlečno vozilo (na avtocesti je to 108 km/h (120 km/h 10%)). o Omejitev alkohola: 0,5 g/l. o Otroci potniki morajo biti stari najmanj 12 let, sedem pa pri starših. Nositi morajo certificirano čelado.

 

Švedska
Najvišje hitrosti: avtocesta: 120 km/h, izven naselja: 70 km/h, v naselju: 50 km/h
o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Omejitev alkohola: 0,2 g/l. o Vleka prikolice je dovoljena, največ 80 km/h. o Otrokom, mlajšim od sedmih let, ni treba nositi certificirane čelade, vendar morajo nositi zaščito za glavo, kot kolesarska čelada. o Motoristom je dovoljena uporaba nekaterih avtobusnih stez v Stockholmu. o Področja, podpisana z „Motorna kolesa“, so na splošno brezplačno opremljena za parkiranje motornih koles in mopedov z dvema kolesoma. o Obvezne so dnevne luči. o Trajki in kolesa s stransko prikolico morajo imeti opozorilni trikotnik.

 

Švica
Maksimalne hitrosti: avtocesta: 120 km/h, izven naselja: 80 km/h, v naselju: 50 km/h
o Filtriranje skozi prometni zastoj ni dovoljeno. o Vleka prikolice je dovoljena z največjo hitrostjo 80 km/h. o Omejitev alkohola: 0,2 g/l. o Obvezne so dnevne luči. o Otroci, mlajši od sedmih let, morajo biti na ustreznem sedežu.
Uporaba opreme za odkrivanje radarja je nezakonita. Če imate navigacijski sistem, ki prikazuje kamere s fiksno hitrostjo, morate to funkcijo izključiti. o Za švicarske avtoceste morate kupiti avtocestno vinjeto, ki je na voljo na carini in na bencinskih servisih na meji.

 

Turčija
Največja hitrost za motorna kolesa: avtocesta: 80 km/h, hitre ceste: 80 km/h, izven naselja: 70 km/h, v naselju: 50 km/h (za avtomobile: 120 km/h, 110 km/h, 90 km/h) km/h, 25 km/h) \ t
o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Vleka prikolice je dovoljena. o Omejitev alkohola: 0,5 g/l (0,5 g/l pri vleki priklopnika). o Otroci potniki morajo biti stari več kot dvanajst let in morajo imeti možnost, da dosežejo opore za noge. o Obvezne so dnevne luči.

 

Združeno kraljestvo
Najvišje hitrosti: avtoceste in dvopasovne ceste: 112 km/h, izven naselja: 96 km/h, v naselju: 48 km/h
o Meja alkohola: 0,8 g/l (0,5 g/l na Škotskem). o Dovoljeno je filtriranje skozi prometni zastoj. o Vleka prikolice je dovoljena. o Otroci se lahko vozijo na zadnji strani kolesa, vendar morajo biti sposobni doseči opore za noge. o Dnevne luči / žarometi niso obvezni, razen pri slabih svetlobnih pogojih.

 

Ta pregled je bil izdelan z največjo skrbnostjo; vendar pa je možno, da se pojavijo netočnosti. FEMA za to nikakor ni odgovorna. Ta pregled je bil sestavljen z uporabo različnih virov, kot so: člani FEMA, nacionalne turistične agencije, Wikipedija in Evropska komisija.

Prevod Branko Pajer
Vir: FEMA (http://www.fema-online.eu )